Müzeler ve kültürel organizasyonlar COVID-19 krizinden son derece olumsuz etkilenmiştir ve belirgin bir gelir kaybına uğramıştır. COVID-19 krizi, aynı zamanda sektörün dijital dönüşümünü de hızlandırmıştır. Bu dönemin yeni koşullarını karşılamak için dijital teknolojiler müzelerin çalışmalarının merkezi haline gelmiştir. Dijital araçlar, sanat eserlerinin koleksiyonundan korunmasına ve incelenmesine, müze koleksiyonlarının yorumlanmasından ve sergilenmesinden pazarlama ve çevrimiçi/yerinden ziyaretçilerin yönetilmesine kadar müzelerin işlevleriyle ilgili çözümler sunabilmektedir. Diğer yandan, gelişmiş teknolojiler kullanılarak yenilik ve deneysellik için kültürel, yaratıcı ve teknoloji geliştirme sektörleri arasında kapsayıcı bir işbirliği sağlanması için büyük bir potansiyel mevcuttur. Dijital teknolojilere yatırım, müzelerin yenilik yapması ve yeni koşullara uyum sağlaması için önem arz etmektedir.
KAPSAM
Teklif çağrısı ile müzelere, kendi aralarında ve yaratıcı ve teknoloji geliştirme sektörleri ile ortaklıklar kurarak, deneysel projeler yoluyla seçilen çalışma alanlarında dijital teknolojileri yenilikçi yöntemlerle uygulama fırsatı sunulmaktadır. Çağrı odağında müzeler bulunmaktadır, özellikle küçük ve orta ölçekli müzelere coğrafi denge gözetilerek kurulacak uluslararası ortaklıklarla proje uygulama olanağı sunulmaktadır.
Proje, müzeleri, örneğin dijital varlıklarını geliştiren veya günlük işlevlerini ve süreçlerini yenileyen, 3 boyutlu dijitalleştirme ve AR/VR uygulamalarını deneyimleyerek izleyici geliştirmeyi, yaratıcı potansiyelden faydalanan çözümler üretmeyi ve kriz sonrası faaliyetlerin sürdürülebilmesini destekleyecektir.
UYGUNLUK KRİTERLERİ
Tüm teklifler, 1290/2013 sayılı Katılım Yönetmeliği’nde belirtilen uygunluk koşullarına uygun olmalıdır. Ayrıca, bu Çalışma Programı kapsamındaki eylemler için teklif başvuruları, çağrı koşullarında tamamlanmadıkları veya değiştirilmedikleri sürece Ek C’de belirtilen uygunluk koşullarına uygun olmalıdır.
Başvuru ve detaylı bilgi için tıklayın